Swim to Fight Cancer haalt een recordbedrag op van 225.089 euro

26 Aug 2019

TILBURG - Ruim 500 sportievelingen doken zondagmiddag de zonovergoten Tilburgse Piushaven in voor de tweede editie van Swim to Fight Cancer. Enthousiaste toeschouwers schreeuwden de zwemmers vanaf boten, de kade of balkons naar de finish en maakten van de frisse duik een warm bad. 

"Mijn moeder zwemt ook mee en die heeft zelf kanker gehad. Vorig jaar rond deze tijd lag ze in het ziekenhuis voor een chemokuur. Nu zwemt ze hier met mij mee, dat is heel bijzonder", zegt Nina de Brouwer (9), terwijl ze met een stralende lach haar moeder, Bibi Mulders, aankijkt. "Vorig jaar is bij mij acute leukemie geconstateerd. Mijn oudste dochter, Kiki, heeft toen mee gezwommen en via Facebook heb ik live vanuit het ziekenhuis kunnen meekijken. En dit jaar sta ik hier gezond en kan ik zelf meezwemmen", aldus Mulders.

Startsein

Als om 14.00 uur het startsein klinkt, springen 70 leerlingen van OBS De Blaak in kleine groepjes gillend van plezier het open water in. Goed zichtbaar door oranje drijvers. Ze zwemmen onder een ereboog van water door, hebben de grootste lol op een springkussen en klimmen na een zwemtocht van 250 meter glunderend de waterkant weer op. Zo ook Nina, die net als iedereen wordt verwelkomd met een badhanddoek, slippers, water, stroopwafel en een felbegeerde medaille. "Het is heel erg leuk dat je voor kanker mag zwemmen en iedereen je zo aanmoedigt." 

Honderden toeschouwers

De zonovergoten dag trekt honderden toeschouwers naar de haven. Terwijl jong en oud zwemtochten van 250, 500, 1.000 en zelfs 2.000 meter afleggen, genieten bezoekers van een drankje, hapje en opzwepende live-muziek. Als Stacey Hörning (24) de finish bereikt, wordt ze liefdevol omarmd door haar moeder. Samen met een begeleidster van Amarant wist de geëmotioneerde Stacey, gedreven door persoonlijk verdriet, 500 meter af te leggen. "Ik wil er voor mijn familie zijn. Mijn opa en oma zijn aan de ziekte overleden. Ik ben supertrots op mezelf, heb vier keer in de week getraind. Zwemmen is ook echt mijn sport." Toch moet ze er niet aan denken om nóg een rondje te zwemmen. "Nee, een keer is wel genoeg! Maar volgende keer doe ik weer mee."

Swim to Fight Cancer Tilburg wist dit jaar 225.089 euro op te halen voor het werven van fondsen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding, meer dan de gedoneerde 206.203 euro een jaar eerder. Toch wil de organisatie er geen jaarlijks festijn van maken. "Elke twee jaar maakt het bijzonder, dan kunnen we het ook groter maken. We zijn bang dat als we het ieder jaar doen, we wellicht ten onder gaan aan ons eigen succes", zegt Kristel Scheffers, voorzitter van Swim to Fight Cancer Tilburg. "Het is niet zo dat we volgend jaar helemaal niks doen. We willen investeren in het zoeken en binden van sponsoren aan het evenement."