Julie, Sophie, Loes en Sep zwemmen mee tegen kanker. ‘Het is cool om in de Piushaven te zwemmen’

22 Aug 2019

TILBURG - Geld bij elkaar zwemmen 'to fight cancer'. Zeventig leerlingen van OBS De Blaak doen zondag mee. ,,We gaan het heus wel halen, hoor."

In de zee, in het zwembad. De hele zomer hebben Sophie Scheffers (10), Loes Prinsenberg (8), Julie Zwijsen (8) en Sep Muurmans (10) gezwommen. Voor de lol, maar ook om te trainen. Sophie: ,,Zondag moeten we 250 meter achter elkaar zwemmen." Loes: ,,Dat is ongeveer een kwartier."

Net als 66 andere leerlingen van de Tilburgse basisschool De Blaak springt het viertal zondag de Piushaven in. Ze doen mee met Swim to fight cancer. Sep: ,,We gaan zwemmen voor geld." Sophie: ,,Dat geld is voor onderzoek naar kanker." Julie: ,,Het gaat ook naar mensen die ziek zijn, zodat ze iets leuks kunnen doen."

Het idee om mee te zwemmen, kwam van Kees van Kempen. Ook zijn kinderen zitten op OBS De Blaak. ,,De school bestaat veertig jaar. Ik wilde veertig kinderen enthousiast krijgen. Actie ondernemen, bewustwording. Dat wil ik ze meegeven."

Ambassadeurs

Dat er niet veertig, maar zeventig leerlingen klaar staan, komt door de inzet van Sophie, Loes, Julie en Sep. Als ambassadeurs maakten ze andere leerlingen warm voor de actie.

Hun truc? Sophie: ,,We gingen steeds met z'n vieren op pad." Loes: ,,We vertelden zo leuk mogelijk." Julie: ,,Om beurten zeiden we iets." Sep: ,,Dat is leuker dan steeds één stem te horen."

Ook het bezoek van Joost Reijns heeft geholpen, denkt Sep. ,,Joost is een topsportzwemmer. Hij is langs alle klassen gegaan." Julie: ,,Hij zei dat je vooral plezier moet maken tijdens het zwemmen." Dat lukt vast, denkt het viertal. Sophie: ,,Het is cool om in de haven te zwemmen." Sep: ,,Anders mag dat nooit." Julie: ,,En het is de haven waar Sinterklaas altijd aankomt."

Wetsuits

De start vinden ze heel bijzonder. Loes: ,,Je rent eerst over matten en dan ga je het water in." Zwemflippers moeten aan de kant blijven. ,,Maar we gaan het heus wel halen hoor", zegt Julie. Sep: ,,Ook als het water koud is, want we hebben wetsuits aan. Zo'n zwempak zit heel strak, maar in het water is het fijn."

Als alle leerlingen weer aan de kant staan, hoeveel geld heeft OBS De Blaak dan bij elkaar gezwommen? Dat verklappen de ambassadeurs nog niet. Sophie: ,,Mensen kunnen ons nog steeds sponsoren." Loes: ,,Dus het kan nog meer worden." Sep: ,,Maar het is nu al meer dan 10.000 euro." Julie: ,,Veel en veel meer."