Suzanne Franken: “Zonder nieuwe bestuursleden moeten we Swim to Fight Cancer afblazen”

30 Dec 2019

“Het zou echt zo jammer zijn als het niet door kan gaan omdat we het bestuur niet rond krijgen. Ik wist vorig jaar ook niet wat ik kon verwachten op de dag zelf. Maar toen ik daar stond en ik zag al die deelnemers, dacht ik wel: ‘wauw, dat we dit hebben neergezet.’ Ik was echt trots.” Aan het woord is Suzanne Franken (25), secretaris van Swim to Fight Cancer. Een zwemevenement in het Oude Veer in Anna Paulowna om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Jongste bestuur van Nederland
Volgend jaar wil het bestuur van de afdeling Hollands Kroon de tweede editie houden. Maar daar is wel een flinke handvol vrijwilligers voor nodig die zitting wil nemen in het bestuur. “We zoeken in ieder geval een voorzitter, penningmeester, coördinator sponsoring en een coördinator pr en marketing. Vorig jaar, in 2018, hadden we volgens mij het jongste bestuur van Nederland. Ik geloof dat de gemiddelde leeftijd ongeveer 25 was. Wat we eigenlijk missen zijn wat ouderen met een groter netwerk. Voordeel is wel dat we het nu voor de tweede keer organiseren en er dus in ieder geval wel al een draaiboek ligt. Dat scheelt heel veel werk.”

Het bestuur dat nog over is, hoopt in februari de eerste vergadering te beleggen en voor die tijd nieuwe bestuursleden te verwelkomen. “In het begin vergaderen we ongeveer een keer per maand, richting de datum wordt dat natuurlijk wel wat meer.”

“Ik ben er ingerold”
Suzanne is er een beetje ingerold. In haar functie van secretaris. “Eigenlijk al mijn vrienden wonen in de Polder en een deel daarvan hielp met de organisatie. Toen een vriendin van me vroeg of ik de mailbox een beetje bij wilde houden ben ik gestart en langzaamaan secretaris geworden. Mijn binding met kanker is vooral gerelateerd aan mijn studie. Ik studeer biomoleculaire wetenschap aan de VU en heb stage gelopen bij het AMC waar ik onderzoek deed naar de complicaties na de behandeling tegen acute myeloïde leukemie. Ik heb gezien hoeveel geld het kost, maar ook dat je zoveel mooie resultaten kunt boeken.”

Zwemmen in open water
Een van de manieren om geld bijeen te brengen, is een evenement als Swim to Fight Cancer. Een landelijk initiatief dat op meerdere plekken georganiseerd wordt. Ook Hollands Kroon heeft nu dus een eigen afdeling. “Het is een zwemtocht van een of twee kilometer, dat mag je zelf bepalen, in het Oude Veer. Open water dus. Iedere deelnemer laat zich sponsoren en dat geld gaat naar de overkoepelende stichting, die het doneert aan onderzoekers. Als je op tijd start met trainen zou iedereen het moeten kunnen. Vorig jaar hadden we volgens mij 138 deelnemers. En het merendeel heeft toen aangegeven absoluut weer mee te doen als het weer georganiseerd wordt. Dus wat zou het jammer zijn als het niet door kan gaan omdat we bestuursleden missen. Dat zou ik echt erg vinden.”

Bekijk de aftermovie
Wie interesse heeft om zitting te nemen in het bestuur, kan zich wenden tot info@hollandskroon.swimtofightcancer.nl. Eerst een beeld krijgen van wat het evenement inhoudt? Kijk dan naar de aftermovie 2018.

Foto: Tom de Groot