Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sponsort STFC Alkmaar: “Prachtig dat dit zoveel mensen samenbrengt”

30 May 2024

Op 9 juni aanstaande vindt de eerste Alkmaarse editie van de Swim to Fight Cancer plaats. Deelnemers zwemmen door de wateren in de stad en zetten onmacht om in kracht. Samen halen zij donaties op voor Stichting Fight cancer en twee lokale projecten: de Heart Pillows van ‘t Praethuys en comfortmanden voor de verpleegafdeling Oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep. 

Zoals bij veel evenementen (zeker die voor een goed doel), is de organisatie van de Swim to Fight Cancer Alkmaar afhankelijk van sponsoren en partners die bereid zijn gelden of diensten beschikbaar te stellen. En die zijn gevonden. 

Een belangrijke sponsor is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het waterschap waar een groot deel van Noord-Holland, en zo ook Alkmaar, onder valt. Wij spraken met hoogheemraad (dagelijks bestuurder) en zelfbenoemd ‘waterrat’ Klazien Hartog over hun keuze om de Swim to Fight Cancer Alkmaar te sponsoren. 

“Wij vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij evenementen die met water te maken hebben - water is immers onze core business -  en bovendien heeft de Swim een fantastisch maatschappelijk doel waar wij graag een bijdrage aan leveren. Het is essentieel dat er onderzoek wordt gedaan naar kanker, dit vergroot de overlevingskansen van veel mensen.”

Klazien complimenteert iedereen in de organisatie (die belangeloos meewerken aan de Swim), alle vrijwilligers en zwemmers op 9 juni. “Het is prachtig en ontroerend dat dit zoveel mensen samenbrengt. Hulde!”

Swim Alkmaar HHNK teamfoto

Bestuurder Klazien Hartog (in het wit) met zwemmers uit het team van HHNK tijdens Swim to Fight Cancer Hoorn in 2023

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan het weten, want vorig jaar heeft een team meegedaan aan de Swim in Hoorn. “Het leefde enorm binnen onze organisatie. Kanker is een ziekte die ons uiteindelijk allemaal raakt - bij onszelf of bij een naaste. En dat verbroederde. Het was een zware middag vorig jaar - het was regenachtig en guur.  Alle zwemmers hebben dapper gezwommen en na afloop voelden zij een grote ontlading over hun prestatie.” 

Water kan helend werken, stelt Klazien. “Als je zwemt, ben je lichter, water kan een last wegnemen.Ook tijdens de Swim to Fight Cancer Alkmaar zal het heel bijzonder zijn voor alle zwemmers, donateurs, sponsors, vrijwilligers, toeschouwers en andere betrokkenen  om  zo’n belangrijk doel te steunen. Tijdens de editie in Alkmaar zwemmen er ook medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier mee, trouwens! Zij kijken er erg naar uit.” 

Overigens past de Swim to Fight Cancer ook goed bij de bewustwordingscampagne die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier deze zomer voert. “We informeren mensen over het werk van het hoogheemraadschap, met onze 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren we al het vieze water uit jouw toilet, wasbak of douche. Daarna stroomt het schoner de sloten in. Én we laten zien welk aandeel inwoners zelf hebben in de kwaliteit van het oppervlaktewater in hun woonplaats. Water is kostbaar en daar moet je zuinig mee omgaan, daarom geven wij ze tips om een bijdrage te leveren aan schoner water. Denk aan: spoel alleen de 3 p's door het toilet (poep, plas en wc-papier) en ruim het zwerfvuil op voordat het in het water belandt. Dat is onze boodschap. Nederland is een waterland, de manier waarop wij ermee omgaan is uniek en vereist aandacht.”