Emmen krijgt met Swim to Fight Cancer een eigen zwemactie tegen kanker: 'De Grote Rietplas is een perfecte locatie'

30 Nov 1999

Wie ‘zwemmen tegen kanker’ zegt, denkt meteen aan Friesland en Maarten en van der Weijden. Dat klopt, maar op zondag 13 september krijgt Emmen haar eigen zwemactie: Swim to Fight Cancer.

Deze landelijke stichting organiseert sinds 2014 rond de 30 zwem-evenementen door natuurlijk buitenwater. Emmen krijgt de primeur voor Noord-Nederland. En hoewel hier geen grachten of rivieren zijn, ligt hier wel de Grote Rietplas.

,,De gemeente en het waterschap waren het snel eens: het is een perfecte locatie”, zo vindt ook Daniëlle Idema, die als projectleider met haar evenementenbureau Bij Daan Events de happening lokaal organiseert. ,,Ook ik zie persoonlijk in mijn directe omgeving – zoals eigenlijk iedereen - wat kanker doet met families. Daarom twijfelde ik geen moment om hieraan mee te werken, het is belangrijk voor iedereen.”

Gesponsorde meters

Doel van Swim to Fight Cancer is om zoveel mogelijk zwemmers het water in te krijgen om gesponsorde meters te zwemmen. Het geld dat zij opbrengen door het ophalen van donaties wordt via het KWF ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. ,,En een deel van de opbrengst investeren we ook lokaal, we zijn al in gesprek met het Scheper Ziekenhuis over een goede bestemming.”

De ervaring leert dat met het zwemevenement ook jongere doelgroepen bereikt worden: deelname aan Samenloop voor Hoop of het fietsen van de Alpe d’ HuZes is letterlijk een andere tak van sport. ,,En het bijt elkaar niet, ons uiteindelijke doel hebben we dan ook gezamenlijk: geld ophalen om kanker beter te kunnen behandelen.”

Zwemdiploma A en B

Zowel jong als oud is welkom. Jeugd kan vanaf 10 jaar meedoen, maar moet minimaal wel zwemdiploma A en B hebben. Volwassenen kunnen individueel, maar ook bij voorkeur als gesponsorde teams inschrijven namens bedrijven, verenigingen of gewoon als vriendengroep.

Voor de jeugd is er een parcours van 500 meter uitgezet, de volwassen zwemmers krijgen 2000 meter voor de kiezen: ,,Voor de zeer geoefende zwemmer is dat evengoed een half uur zwemmen, anderen kunnen wel op een uur rekenen!” De plaatselijke zwemschool gaat een rol vervullen in de voorbereiding met trainingen en workshops.

Leerproject

Hoewel het nog negen maanden duurt, is Idema al volop in de baan om het project vlot te trekken. Tal van lokale bedrijven zegden al hulp toe, in natura of geld. Ook lopen er contacten met diverse partijen zoals het Carmel College en Stenden Hogeschool, om afspraken te maken dat leerlingen als leerproject in hun vakgebied ondersteuning gaan geven. ,,Dat varieert van hulp bij organisatie tot catering.”

Op de inspiratiebijeenkomst op 10 februari verwacht Idema meer partijen aan boord te krijgen. Zij stuurt aan op minimaal 500 deelnemers en in principe is er in 2021 ook al in een vervolg voorzien.

Extra speciaal kan het worden als het lukt om landelijke en lokale bekendheden aan de start te laten verschijnen. ,,Ook onze sportieve burgemeester Eric van Oosterhout kreeg natuurlijk al een uitnodiging.”