Een dag uit het leven van... Wanda de Kanter

25 Apr 2019

Op de fiets door het Vondelpark naar het Antoni van Leeuwenhoek. Voor 8.00 binnen zijn: haar opsteken, witte jas aan, horloge uit, de inspectie is genadeloos…

We beginnen met de studie bespreking: alle patiënten die in een studie behandeld worden door de longartsen in het AvL passeren de revue. Bijwerkingen van de behandeling, stabiele ziekte of juist een fraaie respons. Opvallende resultaten. Soms tegenvallende resultaten. Het blijft spectaculair dat er patiënten zijn die we zes jaar geleden ingesloten hebben met heel veel uitzaaiingen, dat zij nu nog in leven zijn in een goede conditie. De patiënten die niet reageerden op de behandeling bespreken we niet meer. Ondanks de mooie resultaten voor sommige patiënten, is een grote meerderheid van de longkankerpatiënten er na vijf jaar niet meer is. Dat is enorm verdrietig.

De polikliniek begint om 9.00 met een nieuwe patiënt. 46 jaar, overname behandeling: omdat het verwijzend ziekenhuis nog geen immuuntherapie kan gevenTripel therapie: twee soorten chemotherapie en immunotherapie tegelijk. Sindskort de standaardbehandeling. Uitleg over de werking en de bijwerkingen. Uitleg dat we een wachttijd hebben op de dagbehandeling. Het feit dat de behandelingen steeds beter aanslaan zorgt voor steeds meer overlevers. Waardoor de wachttijden oplopen. Elk kwartier zie ik iemand met longkanker: voor de uitslag van de CT scan of MRI van de hersenen. Als de scans goed zijn is dat zo ontzettend fijn om te vertellen. Maar je weet dat er toch op elk moment ook weer slecht nieuws kan zijn. Ergens in het proces. Hoe kan je leven met het zwaard van Damocles boven je hoofd? Ik weet het niet. Na de lunch zet ik alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken in het EPD systeem.

Deze middag mag ik een presentatie geven aan de vrijwilligers van Fight cancer, het jonge zusje van KWF Kankerbestrijding. Deze mensen organiseren overal in het land met hart en ziel een Swim to Fight Cancer. Ik draag de organisatie een zeer warm hart toe. Wat zij allemaal doen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker, is prachtig. Ik vertel hen kort dat het mij ook persoonlijk raakt en het mij goed doet dat zij zich belangeloos inzetten voor patiënten.

En dan mag ik hen vertellen wat mij beweegt de tabaksindustrie aan te klagen, de overheid verantwoordelijk te stellen voor deze ellendige verslaving, opgelopen in de kindertijd die leidt tot 20.000 doden per jaar. 87% van alle patiënten die ik zie hadden geen kanker hoeven krijgen… longkanker is werkelijk een politieke ziekte. Roken draagt bij aan 16 verschillende kankers. 30% van de mortaliteit aan kanker in Nederland komt door tabaksverslaving.

Het is de hoogste tijd dat we nu actie ondernemen, met de maatregelen die werken: structurele prijs ophoging en fors beperken van de verkooppunten.

Na de lezing luister ik naar Wilbert Zwart: wetenschapper van het NKI, die nog eens bevestigt hoe veel ellendige kanker door roken ontstaat.

Aansluitend zijn er telefonische afspraken, vandaag acht. In het AvL komen de meeste mensen van ver. Dus het is soms handiger om afspraken telefonisch af te handelen. Tenslotte bereid ik mijn spreekuur voor morgen voor.