Deelnemersverhaal Janneke

19 Apr 2024

Mijn naam is Janneke Drost. Ik ben 21 jaar oud en woon samen met mijn ouders, broer (23) en broertje (19) in het dorpje Pesse. Ik volg de opleiding tot verpleegkundige en ik zit momenteel in het derde leerjaar. Ik loop stage in de ouderenzorg op een revalidatie afdeling. Naast school werk ik met veel plezier in de supermarkt en sta ik zo nu en dan een avondje achter de bar in de kroeg. Verder vind ik het leuk om met mijn familie of vrienden leuke dingen te doen. Ik vind het gezellig om samen wat te gaan eten of spelletjes te doen, maar hou er ook van om lekker op stap te gaan. 

Waarom doe je mee aan dit evenement? 

Ik zag dit evenement voorbij komen bij een vriend van mij en het sprak mij gelijk aan. Ik heb het ook gelijk doorgestuurd naar een goede vriendin met de vraag of ze dit samen met mij zou willen doen. Nog geen twee dagen later hadden we ons samen aangemeld en zijn we begonnen met het inzamelen van geld.

Mijn moeder is (helaas) nog steeds ziek en zal ook niet beter worden. 10 jaar geleden kreeg mijn moeder borstkanker. Na weken met chemo's en uiteindelijk een operatie was mijn moeder hier 'volledig' van hersteld. Nu inmiddels 4 jaar geleden kregen wij te horen dat de kanker blijkbaar was uitgezaaid in haar botten. Dit is helaas niet te genezen. Aan het begin was het allemaal erg spannend en onzeker. Na weer nieuwe chemo's en ik weet niet hoeveel tabletten en ziekenhuis afspraken is het nu redelijk onder controle. Ondanks dat ze er natuurlijk (vooral lichamelijk) dagelijks last van heeft, blijft mijn moeder erg positief. Ze moet elke week naar het ziekenhuis in Groningen, maar van het station tot het UMCG zie je haar vast niet snel de bus pakken, dit doet ze lekker wandelend. Zo gaat ze ook een aantal keer per jaar op vakantie met mijn vader. Zolang het kan wil ze nog zoveel mogelijk doen en geniet ze overal van.

Hoe fijn zou het zijn als kanker geen dodelijke ziekte meer zou zijn? Ik heb natuurlijk van dichtbij gezien en meegemaakt hoe het is en hoe slecht iemand zich hierdoor kan voelen. Maar ook heb ik dit recent bij familieleden en vriendinnen gezien. Vreselijk vind ik het. Ik doe samen met een goede vriendin van mij mee. Zij heeft dit ook allemaal van dichtbij meegemaakt, omdat ze mijn moeder natuurlijk ook goed kent. Daarnaast is ze er altijd voor mij en mijn familie geweest. Ik ben haar daar dan ook erg dankbaar voor en ook dat ze dit nu samen met mij wil doen.

Welk doel wil je behalen door middel van je deelname? 

De vriendin waarmee ik loop, mijn moeder en ik hebben allemaal wel een groot netwerk. We hebben alles gedeeld op meerdere social media kanalen en hierdoor hebben wij al een hele hoop geld opgehaald. Eigenlijk is het een kleine moeite met een groot resultaat! Het is een leuk georganiseerd evenement met leuke tussenstops tijdens het wandelen en een feestje na de tijd. Wat wil je nog meer ;) Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor dit goede doel. Daarnaast zou het super zijn als anderen zich ook aanmelden om mee te lopen, wanneer ze het van mij voorbij zien komen. Hoe meer mensen, hoe meer geld om onderzoek te doen tegen kanker. Daar gaat het om!