Deelnemersverhaal Cariena

25 Jun 2024

Een persoonlijke missie voor Stichting Fight Cancer tijdens Tocht om de Noord

In gesprek met een bijzondere deelnemer van Tocht om de Noord, komt een inspirerend verhaal naar voren. Een verhaal over veerkracht, persoonlijke strijd en een onvermoeibare inzet voor een goed doel. We vroegen haar naar haar motivatie, haar band met kanker en haar ervaring met het inzamelen van geld voor Stichting Fight cancer.

Wie ben je?

"Ja, nou ja, ik ben er nu niet op mijn knapst, maar je moet het er maar mee doen," begint ze nuchter. "Ik heb borstkanker en kreeg vorig jaar de diagnose. Sindsdien is mijn leven behoorlijk veranderd. Ik woon in Groningen en werk bij de Rijksuniversiteit Groningen."

Waarom doe je mee aan Tocht om de Noord en waarom heb je besloten om geld op te halen voor Stichting Fight Cancer?

"Voor mij was er eigenlijk maar één ding wat erop zat toen mijn conditie snel achteruitging door de chemotherapie: beginnen met bewegen. Mijn doel was dagelijks één uur bewegen, zelfs tijdens zware chemotherapie," vertelt ze. "Toen hoorde ik over Tocht om de Noord en besloot ik mee te doen. Het leek me een mooi doel: 15 kilometer wandelen in september. En toen ik hoorde dat we ook geld konden ophalen voor Stichting Fight cancer, wist ik dat ik me daarvoor wilde inzetten. Het is zo belangrijk om onderzoek naar kanker te blijven ondersteunen."

Wat is je connectie met kanker?

"Mijn moeder overleed aan borstkanker toen ik tien was. Eind jaren 80 was dat en de prognose was toen veel slechter dan nu. Zelf zit ik nu in hetzelfde traject, maar mijn vooruitzichten zijn gelukkig beter. Dit geeft me nog meer motivatie om geld op te halen voor onderzoek, zodat steeds meer mensen een kans krijgen op genezing."

Wat heb je allemaal gedaan om zo veel mogelijk geld op te halen?

"De eerste stap bleek heel lastig," geeft ze toe. "Geld vragen is ingewikkeld. Ik begon met een streefbedrag van 150 euro en dacht: als ik tien mensen kan vinden die elk 15 euro doneren, dan heb ik een goed fundament. Ik ben heel persoonlijk begonnen met mijn verhaal en dat hielp. Mensen willen graag helpen als ze begrijpen waarom het belangrijk is."

Ze maakte slim gebruik van moderne tools. "Ik heb ChatGPT gevraagd om posts voor mij te schrijven voor Facebook en LinkedIn. Zo kon ik mijn verhaal op een pakkende manier vertellen. Daarnaast heb ik mijn leidinggevende gevraagd of ik een oproep mocht doen in de nieuwsbrief van de universiteit. Dat heeft ook enorm geholpen." 

Heb je nog tips voor andere deelnemers om geld op te halen?

"Begin klein en stel je doelen bij als de donaties binnenkomen. Dat motiveert mensen om te doneren. Wees dankbaar voor elke donatie en stuur een persoonlijk bedankje. Dat maakt het heel persoonlijk en mensen waarderen dat," zegt ze. "En vraag eventueel of mensen een donatie willen doen in plaats van bloemen te sturen. Dat helpt echt."

Eindgedachten

Met haar inspirerende verhaal en gedrevenheid heeft ze al meer dan 3000 euro opgehaald, ruim boven haar oorspronkelijke doel. "Ik droomde van 150 euro en zit nu over de 3000. Dat is te gek," zegt ze trots. Haar verhaal laat zien hoe een persoonlijke missie en een sterke wil om anderen te helpen, enorme resultaten kunnen opleveren. Laten we hopen dat dit anderen inspireert om ook hun steentje bij te dragen.


Wil jij bijdragen aan Cariena haar doel? Samen maken we het verschil!