Deelnemers in de spotlight: Ingrid Ensing

02 Jun 2021

Een nieuwe deelnemer in de spotlight, dit keer de achtergrond van Ingrid Ensing, die alle edities in Nijmegen mee doet. Wat een bijzonder en persoonlijk verhaal, Ingrid is voor ons echt een topper en beschrijft precies de reden waarom we juist in 2021 onze Swim weer organiseren in Nijmegen na dit heftige corona jaar! Wil je ook je verhaal delen, laat het ons dan even weten via info@nijmegen.swimtofightcancer.nl , want we doen het allemaal samen en allemaal hebben we een reden en samen maken we een vuist tegen kanker. Love Life, Fight Cancer! 

Door de coronacrisis werden we ons het afgelopen jaar heel erg bewust van het belang van wetenschappelijke ontwikkelingen om deze ernstige ziekte te bestrijden. Maar ook voor kanker betekenen wetenschappelijke ontwikkelingen het verschil tussen leven en dood, tussen kwantiteit maar ook kwaliteit van leven. 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg mijn oma de diagnose uitgezaaide borstkanker. In die tijd was er nauwelijks een menswaardige of effectieve behandeling mogelijk. De borst werd geamputeerd en de bestraling die er op volgde zorgde voor grote brandwonden. Uiteindelijk mocht het niet baten en is ze met veel pijn gestorven. Gelukkig is er inmiddels al veel veranderd....

Een paar jaar geleden kregen mijn zwager en een goede vriendin ook de diagnose uitgezaaide kanker. En zag ik van dichtbij hoeveel meer er nu gedaan kan worden om deze ziekte te behandelen. Beiden konden niet genezen, maar wat maken hormoonbehandelingen en immuuntherapie al een groot verschil in de kwaliteit van leven en levensverwachting. Het verschil met de jaren zeventig is enorm!

En dat is precies de reden waarom ik dit jaar voor de derde keer tijdens de derde editie dus drie kilometer ga zwemmen voor Swim to Fight Cancer. Want het is zo ontzettend belangrijk dat we blijven zoeken naar methoden, geneesmiddelen en therapieën die zorgen dat kanker voorkomen, genezen of een chronische maar draaglijke ziekte wordt.

Mijn eerste medaille heb ik overhandigd aan mijn vriendin, voor haar positiviteit en doorzettingsvermogen. Gelukkig kan zij, ondanks alle ups en downs, nog steeds van het leven genieten. 
Mijn tweede medaille kreeg mijn zwager, voor zijn aanstekelijke levenslust. Helaas werd het voor hem uiteindelijk een ongelijke strijd en hebben we afscheid moeten nemen van een prachtige en lieve man.
Mijn derde medaille draag ik straks symbolisch op aan iedereen die door kanker is of wordt getroffen. Het is mijn boodschap van hoop op een toekomst waarin kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Want het kan echt!

Ingrid Ensing