"Volledige opbrengst gaat naar comfort van de patiënt"

13 Jun 2024

Ook tijdens de vierde editie van Swim to Fight Cancer gaat een deel van de opbrengst naar een lokaal doel. Dit jaar is gekozen voor de dagbehandeling oncologie van het ETZ.

“Dit is voor ons echt een cadeautje”, zegt Marion Nuijten – De Rooij, teamleider van de dagbehandeling oncologie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). “Ik vind het heel fijn dat de Swim onze afdeling heeft gekozen. Het is voor de zwemmers en sponsors natuurlijk hartstikke mooi dat een deel van het geld in eigen stad blijft. Misschien hebben zij zelf wel kanker overwonnen, of kennen ze iemand die kanker heeft of had. Kankerpatiënten uit de regio komen bij ons voor behandeling, en die willen wij – naar omstandigheden – zo aangenaam mogelijk maken. Dit sponsorbedrag helpt ons daar enorm bij!”

Het water in voor meer warmte

Dat geld komt zeker op een goede plek terecht: er zijn ideeën genoeg. Marion: “De dagbehandeling oncologie is aan het verbouwen, voor het eerst in ongeveer dertig jaar. Veel ruimtes waren qua uitstraling behoorlijk verouderd. Het voelde er nog heel kil en klinisch, écht ziekenhuisachtig. Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Als ziekenhuis willen we liever een warmere, meer huiselijke sfeer uitstralen. Zeker voor de mensen die vaak bij ons moeten terugkomen, zoals dat voor kankerpatiënten vaak het geval is. Zij brengen hier vaak uren door, tot een hele dag. Soms zelfs meerdere keren per week, afhankelijk van hun behandeling.”

Extraatjes nu wél mogelijk

Het ETZ heeft budget vrijgemaakt voor deze verbouwing. Maar dat budget is heel praktisch, zegt Marion. “Alles wat noodzakelijk is om goede zorg te bieden kunnen we ermee aanpakken. Maar we willen eigenlijk méér doen dan ons budget toelaat. Ook om de patiënt die prettige behandelomgeving te kunnen bieden, of zoals wij het noemen: een healing environment. Het bedrag dat Swim to Fight Cancer ophaalt, steken we echt in ‘extraatjes’ die er anders nooit van komen. De nieuwe afdeling wordt echt heel mooi.”

Tijdens de verbouwing wordt alle oncologische zorg op de locatie ETZ Elisabeth gecentreerd. Marion: “Daar breiden we de afdeling uit naar 34 behandelplaatsen. Het idee is om alle patiënten een helende omgeving te bieden: ruimtes zó in te richten dat het welzijn van patiënten, familie en medewerkers wordt bevorderd en stress verminderd. Concreet betekent het voor ons dat we meer sfeer in de ruimtes brengen. Om natuur en groen binnen te halen gaan we werken met fotobehang en plafondplaten met rustgevende afbeeldingen, bijvoorbeeld in de twaalf behandelkamers. Het doel daarvan is dat patiënten meer ontspannen en dus sneller genezen of – als dat niet mogelijk is – dat hun situatie niet onnodig verslechtert.”

 

Nog even trainen

Een mooi doel om voor te zwemmen, lijkt ons! Leuk detail: vanuit het ETZ zwemmen er natuurlijk ook een aantal teams mee. Waaronder Marion. Ze heeft nog even de tijd om verder te trainen. Op 23 juni 2024 vindt de vierde editie van Swim to Fight Cancer Tilburg plaats. Tien procent van het totaalbedrag dat in Tilburg bij elkaar wordt gezwommen gaat naar het ETZ, met een maximum van 10.000 euro. Mooi detail is dat Marion en haar collega's het geld voor de healing environment al bijna zelf bij elkaar hebben verzameld, ze haalden tot op heden al ruim 8.000 euro op. 


De rest van het bedrag gaat in de ‘landelijke’ pot voor meer onderzoek naar (behandeling van) kanker.