Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar stelt met donatie comfortmanden samen voor de verpleegafdeling Oncologie

22 Feb 2024

Kankerpatiënten kunnen tijdens hun ziekteverloop opgenomen worden op de verpleegafdeling Oncologie. Dit kan zijn voor een behandeling, bijwerkingen na een behandeling en/of als zij nieuwe klachten ontwikkelen. De verpleegafdeling Oncologie van Noordwest Ziekenhuisgroep ontvangt na de Swim to Fight Cancer Alkmaar een deel van de opbrengst, om daarmee een mooi project te financieren. 

Op de verpleegafdeling Oncologie kijken de verpleegkundigen net even anders naar hun patiënten, vertelt Sanne Visser, afdelingsmanager. “We kijken écht naar de mens achter de patiënt. Wie ligt er in het bed, wat heeft diegene nodig van ons - qua medische zorg, maar ook met betrekking tot ondersteuning op andere vlakken? Hoe kunnen wij het draaglijker maken? Zo hebben we op de afdeling een soort woonkamer, waar mensen hun verjaardag mogen vieren. We hebben er zelfs af en toe een bruiloft.  Als dat iemands laatste wens is, proberen we het te regelen.”

Vanuit het ziekenhuis kunnen kankerpatiënten ook mentale ondersteuning ontvangen. “Er is een zogeheten COP-team, dat zich met de patiënt, wanneer diegene ongeneeslijk ziek blijkt, buigt over belangrijke vragen en geestelijke uitdagingen die daarbij komen kijken. Hoe bepaal je bijvoorbeeld tot wanneer je doorgaat met behandelingen?”

Ook biedt de verpleegafdeling Oncologie complementaire voorzieningen in de vorm van massages en manieren  om fit te blijven. “Sinds kort hebben we een fiets waarop mensen virtueel een route kunnen afleggen. Op het scherm zie je dan de ‘weg’ en kun je kiezen uit allerlei bestemmingen (waaronder New York). In beweging blijven is - zolang het kan - van groot belang als je op een verpleegafdeling ligt. Ook hebben we een VR-bril die we kunnen gebruiken als mensen angstig zijn voor een injectie of het aanleggen van een infuus.”  

Met de donatie van de Swim to Fight Cancer Alkmaar gaat Noordwest Ziekenhuisgroep comfortmanden samenstellen voor mensen die langdurig op de verpleegafdeling Oncologie liggen, legt Sanne uit. “Die bevatten spelletjes (ook om samen met naasten te spelen), puzzelboekjes, creatieve materialen en een spelcomputer.  Er is heel veel ongemak bij mensen op onze afdeling, in de vorm van onzekerheid, pijn en verdriet. Dan is het prettig om jezelf te kunnen afleiden en te ontspannen met een leuke activiteit.”