BAT-jassen uit: Tilburgs team BAT Bedrijven NV zwemt collectief tegen kanker

27 Feb 2024

Het hele jaar door blinkt het Brabants Afval Team, kortweg BAT, uit in het inzamelen van afval. In aanloop naar Swim to Fight Cancer zamelen de BAT-boys en -girls ook nog wat anders in, namelijk een hoop geld. Maar liefst vijftien medewerkers gaan op 23 juni zwemmen in de Piushaven!

In 2022, bij de laatste editie van de Swim in Tilburg, deed het team van BAT Bedrijven NV met vijf mensen mee. Twee daarvan waren Madieke Eekelaar (teammanager klantrelaties) en Claudia Weijters (communicatiemedewerker).

BAT-jassen, BAT-slippers en BAT-handdoeken

Voor Madieke was het een thuiswedstrijd. “Ik woon twee straten van de Piushaven vandaan en loop er vaak met de hond. Heel speciaal om daar te kunnen zwemmen. De sfeer was geweldig, die dag. Het was een prachtige zomerdag en het stond vol met mensen. Alles klopte! Ik weet nog dat we behoorlijk wat bekijks trokken, deels vanwege onze opvallende BAT-jassen, BAT-slippers en BAT-handdoeken. Maar natuurlijk ook omdat we een Tilburgs bedrijf zijn. We kennen hier veel mensen en werden vaak aangesproken.”

Kippenvel

Voor Madiekes collega Claudia is kanker, zoals voor veel deelnemers, helaas geen ver-van-het-bedshow. Haar vader en haar nicht overleden aan de ziekte. “Als die dag dan, na al die trainingsuren, eindelijk is aangebroken en je hoort al die mensen je aanmoedigen langs de kant, doet dat wel iets met je. Ja, ik had wel echt kippenvel. Ik vind het een supermooi evenement en initiatief. Als ik zie hoeveel geld er elke keer wordt opgehaald, geeft me dat een fijn gevoel.”

Het enthousiasme van Madieke en Claudia werkte aanstekelijk binnen BAT. Dit jaar doen er maar liefst vijftien medewerkers van het Tilburgse bedrijf mee, verdeeld over drie teams. Claudia: “Dat zijn mensen uit het hele bedrijf. Managers, maar ook chauffeurs, beladers en collega’s van kantoor. Een heel gemêleerd gezelschap, maar met één doel: veel geld ophalen.”

Trainen op vakantie

De goedlachse dames houden het dit jaar droog. Claudia’s zoon verjaart op de dag van de Swim en kaarsjes aansteken gaat wat lastig in het water. Madieke gunt een collega de kans om te debuteren. “Maar we blijven achter de schermen volop betrokken”, vertelt Claudia. “We regelen de wetsuits en andere benodigdheden. En we zorgen dat onze collega’s genoeg kunnen trainen. Dat is toch wel erg belangrijk. De vorige keer was de Swim in september en kon je in het zwembad op vakantie volop trainingsbaantjes zwemmen. Nu het eerder in het jaar is, vervalt die mogelijkheid. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat ons team straks goed voorbereid het water in gaat en een mooi bedrag inzamelt.”