Heart Pillows gemaakt in ‘t Praethuys in Alkmaar: hartverwarmende steun na een borstoperatie

09 Apr 2024

Twee keer per maand komt bij ‘t Praethuys de naaimachine tevoorschijn. In het centrum voor leven met en na kanker aan de Alkmaarse Westerweg maken vrijwilligers en lotgenoten die aanschuiven iets heel bijzonders: Heart Pillows. Een deel van de opbrengst uit donaties van de Swim to Fight Cancer Alkmaar gaat naar dit lokale project. Wij spraken met gastvrouw Jannie over ‘t Praethuys en de Heart Pillows. 

Heart Pillows zijn kussens in de vorm van een hart die mensen na een borstoperatie onder de oksel kunnen klemmen, wat het herstel bevordert en comfort biedt - zowel fysiek als mentaal. Jannie vertelt: “Als je de diagnose borstkanker hebt gekregen en net geopereerd bent, spendeer je veel tijd in een hele klinische, ongezellige omgeving. Een Heart Pillow staat symbool voor het feit dat er aan je gedacht wordt: het is hartverwarmend om te weten dat er mensen met je begaan zijn.” 

Heart Pillows, gemaakt in 't Praethuys in Alkmaar

De stoffen zijn altijd van katoen omdat het comfortabel moet zijn om direct op de huid te dragen. De stof wordt zorgvuldig in vorm geknipt volgens een patroon dat wereldwijd uniform is. Ook de vulling komt nauw, omdat dit het comfort bevordert: precies 150 gram aan fiberfill, dat ze netjes afwegen. Met de donatie van de Swim to Fight Cancer Alkmaar bestelt ‘t Praethuys materialen om straks nieuwe kussens mee te maken. 

De kussens die vrijwilligers en lotgenoten in ‘t Praethuys maken, gaan via het Noordwest Ziekenhuis naar de ontvangers tijdens de afspraak over het behandelplan. Per maand ontvangen ongeveer zestig patiënten een Heart Pillow. ”Dat zijn er zevenhonderd per jaar - alleen al bij dit ziekenhuis! We krijgen vaak van verpleegkundigen terug dat mensen blij verrast zijn als ze een Heart Pillow krijgen. In de verpakking van het kussen - een mooi, glimmend zakje van stof - zit ook een flyer met informatie over ‘t Praethuys, zodat ontvangers weten dat zij en hun naasten bij ons altijd terechtkunnen.” 

Vrijwilligers maken Heart Pillows. Foto: Cora Rooker

Activiteiten bij ‘t Praethuys

‘t Praethuys organiseert maandelijks talloze activiteiten. Yoga, zingen, massages, wandelingen, themabijeenkomsten en creatieve ateliers, maar ook borstprotheses breien en Heart Pillows maken. Er zijn verschillende lotgenotengroepen voor volwassenen, jongeren en kinderen. “We merken dat gasten makkelijker met elkaar in gesprek gaan en dingen durven te delen als zij met iets bezig zijn. Het creëert een fijne sfeer en de drempel voor een mooi gesprek gaat zo vanzelf omlaag", vertelt Jannie. 

Elk bezoek aan ‘t Praethuys wordt geregistreerd door het overkoepelend orgaan IPSO (Instelling Psychosociale Oncologie). “Laatst hebben we berekend dat we in 2023 ruim 3300 gasten mochten verwelkomen. Dit zijn allemaal mensen die behoefte hebben aan een veilige plek om te kunnen praten met lotgenoten en vrijwilligers.” En die deur maakt de eerste ervaring met ‘t Praethuys bijzonder: als je aan komt lopen, zwaait-ie vanzelf open. Welkom, lijkt de deur je te vertellen. 

Wil jij bijdragen aan de donatie die wij doen aan ‘t Praethuys voor de Heart Pillows - en natuurlijk aan baanbrekend kankeronderzoek, begeleid door Fight Cancer? Dan kun je hier een zwemmer zoeken die je kent - of doneren aan de algemene, fictieve deelnemer ‘Vrienden van Alkmaar’.