Boekenlijst

Tussen Hel en Hemel 17 - Lara Jongbloets

Tussen hel en hemel 17

‘Kanker, de dood. Houdt het leven nu voor mij op? Terwijl het eigenlijk nog maar net begonnen is? Pas een jaar geleden verliet ik het ouderlijk huis en ging voor mezelf zorgen. Ik dacht dat ik de wereld aankon. Ik begon aan de studie Communicatiewetenschappen in Amsterdam en werd lid van een studentenvereniging. Ik was in de wolken, met mijn nieuwe dispuut, nieuwe vriendinnen en nieuwe stad. Mijn geluk kon niet op toen ik halverwege het jaar werd gevraagd voor ons dispuutshuis, Hemel 17. En nu ben ik beland in de hel.’

Lara Jongbloets staat midden in het studentenleven als ze op twintigjarige leeftijd te horen krijgt dat ze een zeldzame kwaadaardige tumor in haar baarmoeder heeft. Door een onjuiste diagnose komt Lara in een medische molen terecht. Na vijf maanden van onzekerheid kan ze beginnen met de behandeling van deze zeer agressieve vorm van kanker. Terwijl haar vriendinnen kleurrijke shotjes wegtikken op studentenfeesten, vecht Lara tijdens 42 weken van chemotherapie huilend, lachend en kotsend voor haar leven en het behoud van haar baarmoeder.

Helaas heb ik wat te vertellen - Roos Jelier

Helaas heb ik wat te vertellen

Roos Jelier is begin twintig als er lymfklierkanker bij haar geconstateerd wordt. Er volgt een spannende veelbewogen tijd en na een lange reeks chemo's en vervroegde overgang wordt Roos tegen alle verwachtingen in zwanger. Een ontroerend en inspirerend verhaal van een onverbeterlijke optimist.

De Boekerij bv 2010

Een van de acht - Sandra Koolmees

Een van de acht

Journaliste Sandra Koolmees kreeg op haar vijfendertigste borstkanker. Haar genezing vierde ze door de marathon van New York te lopen. Een klein jaar later kreeg ze voor de tweede keer borstkanker. Ze schreef over haar ziekte. Tijdens het schrijven van Een van de acht werd ze voor de derde keer ziek. Ze bleef strijdlustig: “Ik heb nooit gedaan aan kanker. Toen niet, nu niet en hopelijk nooit meer.” In januari van dit jaar overleed ze, vlak voor het verschijnen van het boek.

Uitgeverij Sijthoff 2010

Brandende vingertoppen - Huib van der Wal en Martin de Jong

Brandende-vingertoppen-boek

Bij de lokale keepersheld Martin de Jong werd op 25-jarige leeftijd teelbalkanker geconstateerd. De Jong doet zijn verhaal over keepen, duels met concurrerende keepers en over de strijd tegen kanker.
Bestellen kan via: brandendevingertoppen@live.nl.

Mama, waar is dat borsje nou? - Anne Mulkens

Mamma waar is je borsje nou boek

Elk jaar krijgen duizenden vrouwen (en enkele mannen) borstkanker. Anne Mulkens schreef erover. Het resultaat: een kritisch, emotioneel boek met korte verhalen over de periode waarin ze tot twee keer toe borstkanker kreeg. Eerlijk, herkenbaar, verdrietig en humoristisch.

Uitgeverij Spectrum 2009

Ziekenhuis Survivalgids - Yvonne Prins

Ziekenhuis survivalgids

Een vreemd land bezoek je toch ook niet zonder uitgebreide reisgids vol do’s en don’ts, waarom een ziekenhuis dan wel? Want een ziekenhuis is een wereld in een wereld, een maatschappij in een maatschappij, vindt sociaal psycholoog en coach Yvonne Prins. Als ervaringsdeskundige weet ze waar ze over praat. Ze schreef de Ziekenhuis Survivalgids als een echte reisgids ( hoofdstuk 8: ‘Logies en verblijf’, hoofdstuk 13: ‘Lokale gebruiken en gewoontes’) en loodst zo de nog onervaren ziekenhuisbezoeker door de wondere, medische wereld.
Bestel je boeken via www.youbedo.com en doneer automatisch gratis 10 procent van het aankoopbedrag aan KWF Kankerbestrijding!

Uitgeverij Scriptum psychologie 2008

Kopzorgen - Lienka Otten

lienka otten-kopzorgen

Lienka Otten (20) studeert psychologie en gaat helemaal op in het studentenleven. Als ze meedoet aan een onderzoek naar medicijnen tegen migraine wordt bij toeval een hersentumor geconstateerd. Het weblog dat ze vervolgens bijhoudt, is de basis voor haar boek. Ze schrijft over haar strijd tegen de tumor maar ook over haar dromen en verlangens.

Aspect, 2008

Een nieuw decolleté - Yildiz Venekamp

Een nieuw decolleté - Yildiz Venekamp

Drie weken nadat Yildiz (35) haar nieuwe, grote liefde ontmoet, ontdekt ze een knobbeltje in haar borst. Borstkanker. Maar haar leven is veel te leuk om het door borstkanker te laten bepalen. 

2008

Een blauwe vlinder zegt gedag - Sophie van der Stap

Een blauwe vlinder zegt gedag - Sophie van der Stap

Een blauwe vlinder zegt gedag is het vervolg van Het meisje met de negen pruiken. Sophie neemt ons dit keer mee in haar onzekerheden, belevenissen en emoties en geeft antwoord op de prangende vraag: wat te doen als je je leven hebt teruggekregen?

Prometheus, 2008

Ask again later - Jill A. Davis

Ask again later - Jill A. Davis

Een advocate van rond de dertig moet haar leven een andere wending te geven wanneer ze hoort dat haar moeder kanker heeft. Dit boek gaat over familieverhoudingen, een carrière-switch, en romantische relaties van een dertiger in een moeilijke fase.

Kindle book, 2007

Meisje met negen pruiken - Sophie van der Stap

Meisje met negen pruiken - Sophie van der Stap

Sophie van der Stap is drieentwintig jaar en woont in Amsterdam. Ze studeert politicologie, tot ze in 2005 te horen krijgt dat ze kanker heeft. Sophie schrijft niet alleen over haar negen pruiken (die ieder een eigen naam hebben; van Blondie, Daisy, Pam, en Platina, via Stella, Bebé en Lydia tot Oema en Sue maar ook over relaties, uitgaan, eenzaamheid en chemobakjes.

Prometheus, 2006

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

Stijn en Carmen zijn ‘hip, healthy and wealthy’. Beiden hebben een eigen bedrijf en samen hebben ze een éénjarig dochtertje, Luna. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld. Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich 's avonds in het nachtleven - en op andere vrouwen. 

Podium, 2003

Zaadbalkanker; feiten en ervaringen - Anja Krabben e.a.

Zaadbalkanker; feiten en ervaringen - Anja Krabben e.a.

Boek vol informatie over diagnoses, behandelingen en prognoses van zaadbalkanker. Naast de medische informatie is er veel ruimte voor de psychosociale kant van zaadbalkanker. Zoals bijvoorbeeld relatie- en vruchtbaarheidsproblemen. Het tweede deel bevat ervaringsverhalen van (ex-)patiënten en partners.

Stichting Eindelijk, 2006

Mijn gevecht tegen kanker - Jurgen Robyns

Mijn gevecht tegen kanker - Jurgen Robyns

Jurgen is vijfentwintig en net getrouwd als hij te horen krijgt dat hij teelbalkanker met uitzaaiingen in zijn longen heeft. Jurgen beschrijft zijn ervaringen kraakhelder. Vanaf de eerste klachten tot na de afloop van zijn behandeling.

Davidsfonds, 2004

Als je begrijpt wat ik voel - Annika Maasdijk

9789402230017 front

In Als je begrijpt wat ik voel word je meegenomen in een andere kijk op rouwverwerking. Waar het verlies van onze dierbare overledenen niet gepaard hoeft te gaan met alleen verdriet. Als nabestaande wordt ieder op een natuurlijke wijze meegenomen in de wereld na de dood. Noem het spiritueel, fantasie of magie. Eén ding is zeker, na het lezen van dit boek ervaar je dit definitieve afscheid alleen nog maar als een tijdelijke afscheiding van twee werelden. Waar het niet meer zal voelen als verlies, maar een hernieuwd contact. Onze dierbaren zullen ons nooit helemaal verlaten. Ieder verhaal afzonderlijk geeft daarom jong en oud steun en begrip in die moeilijke momenten.

Boekscout 2016