Een gezonde leefstijl redt levens

In opdracht van KWF Kankerbestrijding heeft TNO de bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker voor de Nederlandse situatie voor het eerst in kaart laten brengen. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker en sterven jaarlijks 44.000 mensen aan kanker. De kans op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl.
Naar schatting 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl, en zou daarmee in principe voorkomen kunnen worden. Niet roken is hierin het belangrijkste advies maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen.

Lees over het onderzoek

Gezond leven

IMG 2427

Wie gezond leeft, heeft minder kans op kanker. Een gezonde leefstijl houdt in: gezond en gevarieerd eten, genoeg bewegen, een gezond gewicht, niet roken, verstandig zonnen en geen alcohol. Onderzoek wijst uit dat we met deze leefregels meer dan 30 procent van de kanker zouden kunnen voorkomen.
Betekent gezond leven altijd: geen kanker? Nee. Soms worden mensen die roken, dagelijks drinken of slecht eten toch oud zonder kanker. Verder kan kanker ook ontstaan door oorzaken waar je niks aan kunt doen, bijvoorbeeld erfelijke aanleg. Toch blijft gezond leven een uitstekende manier om je kans op kanker te verkleinen.

  • Genoeg groente en fruit verlaagt het risico op kanker
  • Eénderde van de kanker door alcohol ontstaat bij drinken volgens de norm
  • ​De kinderhuid is extra kwetsbaar bij verbranding door de zon.

Onderzoek toont aan dat meer dan éénderde van alle kanker te voorkomen is. Zo weten we steeds beter op welke risicofactoren we zelf meer of minder invloed hebben. Een gezonde leefstijl speelt daarbij een belangrijke rol.

Tips voor een gezonder leven

Kanker overkomt je. Kun je dan wel wat doen om je eigen kans op kanker kleiner te maken? Dat ontdek je met de KWF Kanker Risico Test, een test voor 12 kankersoorten. 
Bij het testresultaat krijg je advies: wat je zélf kunt doen om je risico kleiner te maken!
Facts van de Nederlanders:

  • Heeft bijna 50% overgewicht. Dit is een BMI hoger dan 25 
  • Weet 40% dat overgewicht je risico op kanker kan vergroten 
Start hier de test!
20140707 BannerGezondeLevenstijl

Bron: KWF Kankerbestrijding