Kanker opsporen met een druppel bloed

Geplaatst op: 19 november 2015

Kanker kan straks nog sneller en beter ondekt worden! Één druppel bloed kan genoeg zijn om kanker vast te stellen. De onderzoekers van VUmc spreken van een revolutionaire doorbraak.


Behandeling
De onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium kan opsporen in slechts een bloeddruppel. Niet alleen wordt met de methode de kanker gevonden, de onderzoekers kunnen ook zien welke type kanker het is en waar de tumor in het lichaam zit. Omdat de kanker hierdoor eerder kan worden ondekt hebben patiënten een veel betere prognose, duurt de behandeling korter en nemen hierdoor de zorgkosten exceptioneel af.

Bloedplaatjes
De onderzoekers richtten zich op de bloedplaatjes. Een doorbraak is dat de bloedplaatjes ook informatie bevatten waar in het lichaam de tumor zit - dat kon tot dusver niet. Onderzoeker Würdinger: "Bloedplaatjes krijgen zo'n uniek kenmerk mee dat wij kunnen zeggen: borstkanker, longkanker, darmkanker."

Op de markt
Würdinger: ”We werken momenteel aan een snel toepasbare bloedtest. Deze is naar verwachting in 2020 beschikbaar. De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is daarmee breed toepasbaar. Daarnaast vormt de techniek een innovatieve combinatie van krachtige computeralgoritmes met de diagnostiek van kanker via het bloed.”

 

Bron: Parool/VUmc