Maak kennis met

Remi Nout

Naam:       Remi Nout
Leeftijd:    39
Functie:    Sinds 2008 werkzaam als radiotherapeut–oncoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum

Onderzoek
Beeldgestuurde brachytherapie (inwendige bestraling). Het toepassing van driedimensionale beeldvorming (CT/MRI) tijdens brachytherapie voor gynaecologische tumoren en endeldarmkanker. Met als doel een betere kans op genezing met minder bijwerkingen.

Want
Door gebruik van driedimensionale beeldvorming, zoals CT en MRI, tijdens inwendige bestraling kan de tumor, het omgevende gezonde weefsel en de bestralingsbron beter zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor kan de tumor met meer zekerheid met een hogere dosis bestraald worden terwijl het gezonde omgevende weefsel beter gespaard blijft. Hierdoor neemt de kans op genezing toe en tegelijkertijd de kans op bijwerkingen af.

Waar
1e jaar (2014-2015): afdeling Radiation Oncology, Jewish General Hospital, Montreal, Canada bij dr. T. Vuong; afdeling Oncology, Aarhus University Hospital, Aarhus, Denemarken bij dr. J.C. Lindegaard.
2de jaar (2015-2016): afdeling Radiotherapie, Universitair Medisch Centrum Utrecht, bij dr. I.M. Jürgenliemk-Schulz; afdeling Radiotherapie, Erasmus Medisch Centrum, Daniel den Hoed Kliniek, Rotterdam bij Dr. J.W.M. Mens en Prof. B.J. Heijmen; afdeling Klinische Oncologie, Leids Universitair Medisch Centrum, bij prof. dr. C.A.M. Marijnen en prof. dr. C.L. Creutzberg.
Daarnaast korte stages bij Brigham and Women’s, Dana Farber, Boston, USA bij dr. A. Viswanathan; Algemeines Krankenhaus Wien, Oostenrijk bij prof. dr. R. Pötter, Institut de Cancérologie Gustave Roussy, Parijs, Frankrijk bij prof. dr. C. Haie-Meder.

Wat is jouw fight?
Als radiotherapeut-oncoloog en onderzoeker, dagelijks bezig met de zorg voor kankerpatiënten, ben ik me erg bewust van het belang van genezing van kanker, maar ook van langetermijnbijwerkingen en de invloed daarvan op de kwaliteit van leven. Door gebruik van driedimensionale beeldvorming, zoals CT en MRI, tijdens inwendige bestraling kan de tumor, het omgevende gezonde weefsel en de bestralingsbron beter zichtbaar worden gemaakt (beeldgestuurde brachytherapie). Hierdoor kan zowel de tumor met meer zekerheid een hoge dosis bestraling gegeven worden en tegelijkertijd het gezonde omgevende weefsel beter gespaard worden, waarmee zowel de kans op genezing toeneemt en tegelijk de kans op bijwerkingen afneemt. De uitdaging tijdens mijn fellowship (mijn fight) is om patiëntgebonden ervaring op te doen in het maximaal benutten van deze nieuwe technische mogelijkheden, om deze hierna te kunnen toepassen maar ook in onderzoeksverband verder te kunnen ontwikkelen en uitbreiden.

Het onderzoek
De stages die ik tijdens mijn klinische fellowship doorloop maken het mogelijk om patiëntgebonden ervaring op te doen in de dagelijkse toepassing van beeldgestuurde brachytherapie. Hiervoor zal ik met internationale experts op het gebied van beeldgestuurde brachytherapie voor gynaecologische tumoren en endeldarmkanker samenwerken. Met als doel deze ervaringen te implementeren en in onderzoeksverband te werken aan verdere verbeteringen van deze nieuwe mogelijkheden.

Het geld gaat naar
Opleiding en praktijkervaring. Met de steun van KWF-kankerbestrijding kan ik de komende 2 jaar verder geschoold worden en praktijkervaring opdoen bij internationale experts op het gebied van beeldgestuurde brachytherapie.

Benefits patiënt
De ervaring die ik opdoe tijdens dit fellowship zal ik hierna in de praktijk implementeren en in onderzoeksverband verder ontwikkelen. De directe winst voor de kankerpatiënt is een optimalere bestralingsbehandeling met meer kans op genezing en minder bijwerkingen. Daarnaast zal vervolg onderzoek van deze nieuwe technieken er voor zorgen dat meer kankerpatiënten hiervan kunnen profiteren.

My drive 
Als radiotherapeut-oncoloog en onderzoeker ben ik dagelijks bezig met de zorg voor kankerpatiënten. Hierdoor ben ik me erg bewust van het belang van genezing van kanker, maar ook van langetermijnbijwerkingen en de invloed daarvan op de kwaliteit van leven. Door verbeteringen in de techniek kunnen we steeds preciezer bestralen waardoor de behandeling steeds effectiever wordt.

Energy
Er alles uithalen om een patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Ervaring uit de praktijk gebruiken om onderzoek verder te ontwikkelen en andersom kennis uit onderzoek gebruiken om de dagelijkse zorg aan patiënten te optimaliseren. 

Dream
Effectiever bestralen waardoor de kans op genezing toeneemt maar tegelijkertijd de kans op langetermijnbijwerkingen afneemt.

Inspiration
Marie Curie (1867-1934), won twee maal de nobelprijs voor haar baanbrekend onderzoek in radioactiviteit en speelde een grote rol bij de toepassing van radiotherapie voor de behandeling van kanker.