Maak kennis met

Bas Groot Koerkamp

 

Naam: Bas Groot Koerkamp
Leeftijd:
43 jaar
Functie:
Chirurg en epidemioloog

Onderzoek 
Mijn onderzoek heeft de wetenschappelijke titel “Hepatic arterial infusion pump chemotherapy in patients with unresectable intrahepatic cholangiocarcinoma”. Vrij vertaald: de chemopomp voor patiënten met galwegkanker in de lever.


Want 
Galwegkanker in de lever is meestal vergevorderd en een operatie is dan niet zinvol. De enige behandeloptie is chemotherapie via een infuus met een overleving minder dan twee jaar. Een studie in Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York heeft laten zien dat patiënten met een chemopomp veel langer leven. Echter, de behandeling met de chemopomp is complex en het medicijn floxuridine is nog niet geregistreerd in de EU.


Waar
De studie is een initiatief van het Erasmus MC in samenwerking met het Amsterdam UMC, locatie AMC.


Wat is jouw Fight? 
Mijn ‘fight’ is het verbeteren van de overleving en kwaliteit van leven van patiënten met kanker van de lever, alvleesklier en galwegen. Dit streef ik na op drie manieren: patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Ik breng diverse experts samen voor innovatieve zorg en wetenschap.


Het onderzoek
 
Middels een operatie krijgen patiënten een slangetje in de slagader naar de lever verbonden met een onderhuidse pomp. Deze chemopomp kunnen we iedere maand door de huid heen vullen met chemotherapie. De chemotherapie loopt continue rechtstreeks naar de tumor. De chemotherapie verlaat de lever vrijwel niet. Hierdoor hebben patiënten niet de gebruikelijke bijwerkingen van chemotherapie en kunnen we een hele hoge dosis geven. Tijdens de behandeling wordt de tumor een stuk kleiner bij de meeste patiënten. Soms kan de tumor alsnog met een operatie verwijderd worden. We verwachten dat patiënten net als in New York veel langer leven met de chemopomp.

Het geld gaat naar
De behandeling van patiënten met de chemopomp en de coördinatie en dataverzameling voor de studie.


Benefits patiënt
 
Patiënten met kanker van de galwegen leven in New York gemiddeld twee jaar langer dankzij de chemopomp.

Energy 
Mijn energie haal ik uit een persoonlijke benadering van patiënten en het samenwerken in teams van gedreven experts.


Dream
 
Mijn droom is om de behandeling met de chemopomp toegankelijk te maken voor alle patiënten die door de chemopomp langer kunnen leven met zelfs kans op genezing.


Inspiration
Collega’s die patiëntenzorg en wetenschap combineren op het hoogste niveau, zoals Leslie Blumgart, Murray Brennan, Casper van Eijck, Yuman Fong en Thomas van Gulik.