‘Het is fantastisch, een belevenis op zich!’

Yvonne Hoebe - 21 mei 2019

Yvonne

Voor wie zwem jij?

Twee jaar geleden deed ik mee aan Swim to Fight Cancer in Hoorn en vorig jaar was ik organisatorisch betrokken bij de eerste editie van Swim to Fight Cancer Hollands Kroon. Dit jaar zal ik niet het water inspringen, maar hoop ik wel mijn steentje te kunnen bijdrage aan dit geweldige initiatief, dat dit jaar voor de derde keer in Hoorn wordt georganiseerd. 

In november 2016 verloor ik onze schoondochter Daisy aan kanker, onze dochter Denise overleed in 1994 op bijna 16-jarige leeftijd aan leukemie, mijn man heeft strottenhoofdkanker gehad en is genezen! Kortom, drie keer kanker in een familie, dat hakt er wel in kan ik je vertellen.

Het ziekteproces van Daisy gaf zo’n machteloos en verdrietig gevoel, dat ik blij was daadwerkelijk iets te kunnen doen, in plaats van aan de zijlijn te staan. Dus zwom ik 10 september 2017 mee, samen met mijn zoon/haar man Mark, haar twee dochters Zoë en Noa, zus Debby en een grote groep vrienden van Daisy. Met elkaar haalden we ruim 25.000 euro op, een kwart van de totale opbrengst in Hoorn. Het was een bijzondere ervaring, al die honderden mensen aan de kant die je alle goeds toewensten, de vrijwilligers die zich zo hadden ingezet. Tijdens die kilometer zwemmen voelde ik me op handen gedragen, het ging bijna als vanzelf. Nou ja, dat is dan ook wel weer een tikkeltje overdreven. Vooral met de gedachte dat we het met elkaar deden in de gedachte van Daisy die een jaar eerder nog zo hoopvol had geroepen dat ze zelf mee zou zwemmen. Dat was helaas niet meer mogelijk, maar we hebben het gedaan in haar gedachte en dat gaf een heel goed, maar ook emotioneel gevoel. 

Denk niet dat het me zo heel gemakkelijk af ging, ik heb de maanden voor de STFC fanatiek getraind. In open water is toch wel wat zwaarder, daar moet je toch rekening mee houden. Ik heb het gered, de medaille ligt trots naast mijn badmuts en de handdoek die ik na afloop kreeg. Alle sponsors, familie, vrienden en iedereen die mij zo gesteund hebben, ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar. Nee, ik zwem dit jaar niet mee, deel misschien badmutsen uit en hoop dat we met z’n allen een fantastisch evenement neer kunnen zetten. Oh ja en als je denk dat het geld aan de strijkstok blijft hangen heb je het mis. Daar was ik altijd zelf ook bang voor, maar na gesprekken met KWF-ambassadeur Maarten van der Weijden – de marathon zwemmer die genas van leukemie en ook mee heeft gezwommen in Hoorn - werd mij veel duidelijk. Het geld wordt gericht gebruikt voor onderzoek. En dat is belangrijk, want we moeten er met z’n allen voor zorgen dat kanker in de toekomst geen dodelijk ziekte meer is. 

Alle informatie kun je lezen op de website en facebook van Swim to Fight Cancer Hoorn. Doe net als ik twee jaar geleden: Geef je zo snel mogelijk op voor Swim to Fight Cancer Hoorn. Ik zwom voor Denise, Daisy, mijn man en heel veel andere lieve mensen die ik aan kanker heb verloren. Voor wie zwem jij..?

Yvonne Hoebe