Veiligheid

Normaal mogen wij niet het water in van de haven en de singels want dat is geen officieel zwemwater. Nu krijg je de kans om erin te gaan, hoe gaaf is dat?
Uiteraard zorgen wij vanuit Swim to Fight Cancer Breda in samenwerking met het waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda dat het water op diverse plekken met monsters in de periode voorafgaand 1 september wordt getest om zodoende de kwaliteit aan te tonen. Op 1 september zelf controleren wij de watertemperatuur.  Zwemvereniging SBC2000 heeft vijf keer een Singelzwemtocht gehouden in de Haven de singels van Breda.Alle keren was de kwaliteit van het water voldoende en slechts één keer is de zwemtocht afgelast omdat de temperatuur van het water te laag was. Dit geeft dus voldoende vertrouwen dat de kwaliteit van het water ook dit jaar voldoende zal zijn. De waterkwaliteit wordt aan de hand van de Europese normen beoordeeld. De resultaten worden steeds opnieuw via deze websitepagina bekend gemaakt. 

Vanzelfsprekend wordt drijvend en niet drijvend vuil en andere obstakels in de week vóór zondag 1 september 2019 uit het water verwijderd. Er wordt dus altijd in zo schoon mogelijk en veilig water gezwommen die dag. Brabantse Delta, kennispartner van ons event, heeft een monitoringprogramma voor onze Swim to Fight Cancer gemaakt. In deze samenvatting daarvan lees je hoe Brabantse Delta en wij met de veiligheid van het water omgaan.

Hier vind je de meting van 24 juni. 
Hier vind je de meting van 8 juli. 
Hier vind je de meting van 22 juli. 
Hier vind je de meting van 5 augustus. 
Hier vind je de meting van 19 augustus.
Hier vind je de meting van 26 augustus.
Hier vind je de meting van 28 augustus. 

Alternatieve locatie

Mocht de waterkwaliteit op 1 september 2019 ondanks alle maatregelen een onverantwoord gevaar opleveren voor de gezondheid, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen voor de veiligheid van de deelnemers. We verplaatsen dan naar een ander locatie in of rondom Breda met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie onze algemene voorwaarden.

De Swim to Fight Cancer Breda vindt plaats op zondag 1 september 2019. Het complete programma volgt binnenkort via deze website en onze social media. Houd ons dus in de gaten! Het wordt een onvergetelijke dag. 


Veiligheid in en langs het water en advies van de GGD Breda 

Op de dag zelf zorgen wij voor veiligheid in en langs het water. In het water zijn er supboards en duikers van Argonauta aanwezig. En uiteraard zijn ook de EHBO en het Rode Kruis aanwezig langs de zwemroute (singels en haven). In overleg met de GGD Breda hebben zij ons een advies gegeven over zwemmen in open water: 

  • GGD Breda beveelt geen vaccinaties aan bij zwemmen in grachten, haven en singels. Het zwemmen in open water met (open) verwondingen raden ze wel af.
  • Ook adviseert GGD mensen met een groter risico op infectie, bv. zwangere vrouwen en mensen die immuungecompromiteerd zijn, om niet mee te doen.
  • Probeer tijdens het zwemmen zo min mogelijk water in te slikken.
  • En voel je je ziek of te zwak dan adviseert de GGD deelnemers om niet aan de start van de Swim te verschijnen.