Veiligheid 

Uiteraard zorgen wij vanuit Swim to Fight Cancer Breda ervoor in samenwerking met onze partners waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda dat er alleen gezwommen wordt als het water veilig is op 12 september 2021. Bij de eerste editie van onze Swim in 2019 bleek de waterkwaliteit goed te zijn. De waterkwaliteit wordt aan de hand van de Europese normen beoordeeld. De resultaten worden via onze website op deze pagina bekend gemaakt. Er wordt dus altijd in zo schoon mogelijk en veilig water gezwommen die dag.Op dit moment (01-06-21) heeft de Kuil nog wat last van een koudwateralg, het “Bourgondisch bloed”. De ervaring leert dat dit met een paar dagen mooi en warm weer verdwijnt en dat dit op 12 september geen probleem zal zijn

Alternatieve locatie
Mocht de waterkwaliteit op zondag 12 september 2021 ondanks alle maatregelen een onverantwoord gevaar opleveren voor de gezondheid, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen voor de veiligheid van de deelnemers. We verplaatsen dan naar een ander locatie in of rondom Breda met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie onze algemene voorwaarden.  Het gaat wederom een onvergetelijke dag worden. 

Veiligheid in en langs het water en advies van de GGD Breda 
Op de dag zelf zorgen wij voor veiligheid in en langs het water. Denk hierbij aan EHBO-ers, Medische ondersteunende Teams, artsen maar ook  duikers, suppers en reddingsbrigade. Er worden EHBO-posten geplaatst alsmede een mobiele fysio locatie op het terrein van de Kuil. De GGD Breda geeft het volgende advies over zwemmen in open water: 

  • GGD Breda beveelt geen vaccinaties aan bij zwemmen in open water.  Het zwemmen in open water met (open) verwondingen raden ze wel af.
  • Ook adviseert GGD mensen met een groter risico op infectie, bv. zwangere vrouwen en mensen die immuun gecompromitteerd zijn, om niet mee te doen.
  • Probeer tijdens het zwemmen zo min mogelijk water in te slikken.
  • En voel je je ziek of te zwak dan adviseert de GGD deelnemers om niet aan de start van de Swim te verschijnen. 

Brabantse Delta
Het waterschap Brabantse Delta voert extra metingen uit in Zwemplas de Kuil om de veiligeid optimaal te kunnen garanderen.
Via deze link zie je alle informatie hierover: https://www.fightcancer.nl/getasset/21IK2M