Veiligheid 

Hoe gaaf is dat?

Normaal mag je niet zwemmen in de Haven en de singels van Breda. Nu krijg je met ons event de kans om er in te gaan, hoe gaaf is dat? Uiteraard zorgen wij vanuit Swim to Fight Cancer Breda ervoor in samenwerking met onze partners waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda dat er alleen gezwommen wordt als het water veilig is op 12 september 2021. Bij de eerste editie van onze Swim in 2019 bleek de waterkwaliteit goed te zijn. De waterkwaliteit wordt aan de hand van de Europese normen beoordeeld. De resultaten worden via onze website op deze pagina bekend gemaakt. Vanzelfsprekend wordt drijvend en niet drijvend vuil en andere obstakels in de week vóór zondag 12 september 2021 uit het water verwijderd. Er wordt dus altijd in zo schoon mogelijk en veilig water gezwommen die dag. 

Alternatieve locatie

Mocht de waterkwaliteit op zondag 12 september 2021 ondanks alle maatregelen een onverantwoord gevaar opleveren voor de gezondheid, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen voor de veiligheid van de deelnemers. We verplaatsen dan naar een ander locatie in of rondom Breda met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie onze algemene voorwaarden.  Het gaat wederom een onvergetelijke dag worden. 

Veiligheid in en langs het water en advies van de GGD Breda 

Op de dag zelf zorgen wij voor veiligheid in en langs het water. Denk hierbij aan EHBO-ers, Medische ondersteunende Teams, artsen maar ook  duikers, suppers en reddingsbrigade. Er worden EHBO-posten geplaatst alsmede een mobiele fysio locatie in de havens en langs het parcours. De GGD Breda geeft het volgende advies over zwemmen in open water: 

  • GGD Breda beveelt geen vaccinaties aan bij zwemmen in grachten, haven, singels. Het zwemmen in open water met (open) verwondingen raden ze wel af.
  • Ook adviseert GGD mensen met een groter risico op infectie, bv. zwangere vrouwen en mensen die immuun gecompromitteerd zijn, om niet mee te doen.
  • Probeer tijdens het zwemmen zo min mogelijk water in te slikken.
  • En voel je je ziek of te zwak dan adviseert de GGD deelnemers om niet aan de start van de Swim te verschijnen.