De onderzoeken die wij steunen

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. De kans dat iemand 5 jaar na diagnose nog leeft, is in de afgelopen 50 jaar met maar liefst 90% gestegen! Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo'n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom blijft Fight cancer onverminderd inzetten op wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen.

Fight cancer kiest ervoor om talentvolle onderzoekers te steunen. Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight heeft samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken geselecteerd waar de opbrengst van donaties naartoe gaat. Wij steunen momenteel de volgende onderzoeken: 

  1. De inzet van kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker, Radboud UMC

 

De onderzoekers in dit project, onder leiding van Ioannis Sechopoulos, willen kunstmatige intelligentie (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Helaas worden er momenteel vaak nog vals-positieve of vast-negatieve uitslagen gedaan, waardoor patiënten de verkeerde diagnose borstkanker krijgen. Dit onderzoek moet leiden tot betere opsporing van borstkanker, minder verkeerde diagnoses en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg. 

  1. Jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat bieden, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

 

Elk jaar komen er in Nederland zo’n 3800 jonge kankerpatiënten bij in de leeftijd van 18-39 jaar, maar eigenlijk weten we nog te weinig van deze groep. Deze patiënten hebben nog een heel leven voor zich, maar ze worden in feite net zo behandeld als veel oudere patiënten terwijl die behandeling voor hen misschien niet optimaal is. Winette van der Graaf en Olga Husson verzamelen landelijk zoveel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.

  1. Het ontwikkelen van een vaccin tegen kanker, VUMC

 

Ons afweersysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën en virussen. Onderzoekers proberen afweercellen te trainen om óók kankercellen aan te vallen. In steeds meer gevallen lukt dat, maar prof. Arjan Griffioen durft nog een stapje verder te denken: hij wil een vaccin ontwikkelen dat voorkomt dat mensen überhaupt kanker krijgen.

Daarom hebben zij een techniek ontwikkeld waarbij ze de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen zou ons eigen immuunsysteem de tumor kunnen herkennen en afbreken.

  1. Hypermutaties in acute lymfatische leukemie bij kinderen, Prinses Maxima Centrum

 

Hoewel kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) een steeds grotere kans op genezing hebben, overlijden er nog steeds kinderen en jongeren als de ziekte terugkeert. Dit onderzoek van professor Roland P. Kuiper richt zich op een nieuw fenomeen wat geconstateerd is bij kinderen met leukemie, waarbij de ziekte terugkeert na behandeling: hypermutaties. In weefselmateriaal van ALL-patiënten kunnen ze terugzoeken op de aanwezigheid van hypermutaties. Vervolgens gaan ze het onderliggende mechanisme nader onderzoeken: wat gaat er precies mis in deze cellen en op welke manieren kunnen hypermutaties ontstaan? Door een beter inzicht te krijgen in de veranderingen die de leukemie heeft ondergaan bij terugkeer kan de behandeling hopelijk verbeterd worden en de terugkeer van de ziekte verminderd.  

  1. Het ontwikkelen van een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, Maastricht UMC en UMC Groningen

 

Bestraling van kanker gebeurt al decennialang met fotonen. In 2018 is de eerste patiënt door middel van een nieuwe vorm bestraald: via protonen. Dat is een moderne bestralingstechniek die het mogelijk maakt om veel gerichter de tumor te bestralen, met minder bijwerkingen. Om een nieuwe techniek optimaal te benutten is het belangrijk om goed de behandeldata te bestuderen, zodat bepaald kan worden welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Daar gaan André Dekker en zijn team bij helpen.

  1. Het ontwikkelen van een nieuwe vorm van immunotherapie door kankercellen te verkleden als virus, UMCG

 

Ons afweersysteem is ontworpen om met lichaamsvreemde ziekteverwekkers om te gaan, zoals bacteriën en virussen. Kankercellen ontstaan uit eigen weefsel en zijn lastiger te herkennen voor onze afweercellen. Maar wat gebeurt er als je kankercellen ‘verkleedt’ als virussen? Onderzoeker Wijnand Helfrich onderzoekt een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie door deze kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. 

Lokaal steunen

Vul hier alle informatie in als jullie ook besloten hebben een deel lokaal te doneren aan een project of onderzoek in het lokale ziekenhuis!