Maak kennis met

Mark Rijpkema


Naam: Mark Rijpkema 
Leeftijd: 
45 
Functie:
 Senior onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van het Radboud universitair medisch centrum Nijmegen 

Onderzoek 
In dit onderzoek gaan wij tumoren beter zichtbaar maken bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Dit doen we door tijdens de operatie afbeeldingen te maken van de tumoren met behulp van stoffen die licht geven (fluorescentie). Hierdoor kan de chirurg direct zien of alle tumoren volledig verwijderd zijn.

Want 
Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende soorten van kanker wereldwijd. Jaarlijks sterven er alleen al in Nederland zo’n 5000 mensen aan deze vorm van kanker. Dikkedarmkanker kan uitzaaien naar het buikvlies, wat peritonitis carcinomatosa wordt genoemd. Patiënten met deze uitzaaiingen hebben veelal een slechte prognose als ze met chemotherapie of andere medicijnen worden behandeld. Bij sommige patiënten kan opereren uitkomst bieden, waarbij de tumoren in de buik zoveel mogelijk worden verwijderd, gevolgd door lokale chemotherapie in de buikholte. Het succes van deze behandeling is zeer sterk afhankelijk van hoe goed alle tumoren verwijderd kunnen worden. Hulpmiddelen om de tumoren tijdens de operatie beter zichtbaar te maken voor de chirurg zouden daarom kunnen helpen om het succes van de behandeling te vergroten.

Waar 
In het Radboud universitair medisch centrum zijn er operatiekamers die speciaal ingericht zijn om de nieuwste operatietechnieken toe te passen. Hier zijn ook alle faciliteiten om geavanceerde fluorescentie afbeeldingen te maken van tumoren tijdens de operatie.

Wat is jouw Fight? 
Het doen van complex medisch onderzoek vereist niet alleen het bij elkaar brengen van enthousiaste experts vanuit verschillende disciplines, maar ook het genereren van de middelen om het onderzoek uit te kunnen voeren. Dit blijft de grootste uitdaging en een continue fight.

Het onderzoek 
Bij het zichtbaar maken van tumoren tijdens operatie met behulp van fluorescentie wordt een stof aan de patiënt toegediend die specifiek bindt aan kankercellen en niet aan gezonde cellen. Bovendien is deze stof fluorescent en zendt dus licht uit wat gemakkelijk zichtbaar gemaakt kan worden. Een week voordat de operatie gepland staat, krijg de patiënt deze stof via een infuus toegediend. Vervolgens vindt de operatie plaats. Aan het einde van de operatie maken we de fluorescente afbeeldingen. We kijken dan of we met deze techniek tumoren kunnen vinden die we anders gemist zouden hebben. De eerste resultaten van deze techniek zijn zeer veelbelovend. In een eerste studie bleek dat er geen risico’s aan de behandeling waren, en dat tumorcellen goed in beeld gebracht konden worden.

Het geld gaat naar 
De onderzoekers die deze studie uit gaan voeren en alle analyses die we doen om er achter te komen hoe goed deze nieuwe techniek is. We gaan niet alleen nauwkeurig onderzoeken hoe we de techniek het beste toe kunnen passen tijdens de operatie, maar we zullen ook na de operatie alle weggehaalde tumoren uitgebreid onder de microscoop bekijken. Op deze manier kunnen we vaststellen wat tumorweefsel is en de fluorescentie meten in deze stukjes weefsel. Uiteindelijk kunnen we dan bepalen of het maken van fluorescente afbeeldingen inderdaad geleid heeft tot betere verwijdering van tumoren, wat we verwachten.

Benefits patiënt 
Het belangrijkste doel van dit project is het beter zichtbaar maken van tumoren bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Door het maken van fluorescente afbeeldingen van de tumor tijdens de operatie kan de chirurg de tumoren beter opsporen en verwijderen. Als dit succesvol is dan leidt dit direct tot een betere prognose voor de patiënt.

Energy 
Energie haal ik met name uit het team van de mensen met wie ik samenwerk op de verschillende afdelingen. De bevlogen collega’s met een passie voor hun vak, maar ook het begeleiden van onderzoekers in opleiding, om hen het beste uit zichzelf te laten halen.

Dream 
Dat mensen niet meer dood te hoeven gaan aan kanker.

Inspiration 
Ik haal mijn inspiratie uit alle kankerpatiënten, niet alleen die in mijn eigen omgeving, maar alle patiënten die ik in het ziekenhuis zie.