Maak kennis met

Steven Petit

Naam: Steven Petit
Leeftijd: 33
Functie: Klinisch fysicus en assistant professor bij Erasmus MC. Research fellow bij MGH-Harvard Medical School

Onderzoek
Innovatieve toepassingen van radiotherapie voor de behandeling van heterogene tumoren.

Want
Om de groei van een tumor te kunnen stoppen dienen alle tumorcellen uitgeschakeld te worden. Een tumor is meestal niet homogeen, waardoor sommige regio’s van de tumor heel goed op de behandeling reageren en andere delen minder. Dat vormt een probleem. De delen die minder goed reageren, kunnen namelijk in potentie doorgroeien. Ik doe onderzoek naar de rol van radiotherapie om de regio’s die minder gevoelig zijn met een hele hoge, gefocuste stralingsdosis te bestralen. De verwachting is dat we daardoor ook deze minder gevoelige regio’s van de tumor kunnen stoppen en zo de kans op genezing kunnen verhogen.

Waar
Bij het Erasmus MC in Rotterdam en bij Massachusetts General Hospital-Harvard Medical School in Boston in de Verenigde Staten.

Wat is jouw fight?
De titel van mijn onderzoek is “Het bestrijden van intra-tumor heterogeniteit met radiotherapie”.

Het onderzoek
Een tumor is geen homogene massa. Binnen een en dezelfde tumor kunnen verschillen optreden in bijvoorbeeld de doorbloeding, gevoeligheid voor chemotherapie en expressie van genen, waardoor sommige regio’s binnen een tumor minder goed reageren op chemotherapie en bestraling. Met mijn onderzoek hoop ik eerst een manier te vinden om met behulp van 3D-beeldvorming deze aspecten in kaart te brengen. Wanneer vervolgens bekend is welke regio’s van de tumor minder gevoelig zijn, kunnen we die bestralen met een hogere, zeer gefocuste dosis. Om dat mogelijk te maken, maak ik berekeningen om de intensiteit van de straling en de hoeken van waaruit bestraald wordt te optimaliseren.

Het geld gaat naar
Het fellowship biedt mij de mogelijkheid om dit onderzoek te doen, deels in Nederland en deels in Boston bij Massachusetts General Hospital (MGH) dat gelieerd is aan Harvard Medical School. Dit ziekenhuis is onlangs uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in de Verenigde Staten en is bij uitstek geschikt om mijn onderzoek uit te voeren. 

Benefits patiënt
Het identificeren en met een extra hoge dosis bestralen van minder gevoelige delen van een tumor maakt het hopelijk mogelijk om de volledige tumor te bestrijden. Daardoor neemt de kans op genezing toe en daarmee ook de levensverwachting van kankerpatiënten.

My drive
Enerzijds om de levensverwachting van kankerpatiënten te verhogen door middel van innovatieve behandelmogelijkheden. En anderzijds mijn uiterste best te doen voor allen die met donaties, sportieve uitdagingen of anderszins kankeronderzoek in Nederland mogelijk maken. Een jaar geleden heb ik met collega’s bij een fondsenwervingsevenement drie keer op een dag de Mont Ventoux op gefietst. De sfeer en het saamhorigheidsgevoel onder de vrijwilligers en deelnemers waren voor mij zeer inspirerend en houden mij blijvend het uiteindelijke doel van mijn onderzoek voor ogen: voordeel te creëren voor de patiënt.

Energy
Er is voor mij geen betere motivatie dan de wetenschap dat een groot deel van mijn werk als klinisch fysicus direct ten goede komt aan de patiëntbehandeling. Wat betreft onderzoek is het uiteindelijke voordeel voor de patiënt minder goed te voorspellen, maar wanneer, na allerlei uitdagingen en onverwachte bevindingen iets blijkt te werken en impact heeft, geeft dat een geweldige kick.
In mijn privéleven krijg ik erg veel energie van o.a. paardrijden. Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vrouw gewerkt op een range in Uruguay. Het was geweldig om elke dag te paard over de uitgestrekte vlaktes heen te draven en kuddes koeien, schapen en jonge paarden voort te drijven.

Dream
Mijn droom is dat niemand meer aan kanker hoeft te overlijden. Ik hoop daaraan een bijdrage te kunnen leveren.

Inspiration
Er zijn veel personen die mij op verschillende gebieden inspireren of geïnspireerd hebben. Onder anderen een longkankerpatiënte die ik een aantal jaar geleden heb ontmoet. Door de zware bijwerkingen van haar behandeling had zij al dagen niet kunnen eten. Vlak voor kerst moest ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Hoe zij al haar resterende energie gebruikte om haar tienerdochter te troosten en vertrouwen te geven, was voor mij een zeer inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en optimisme. Hopelijk kan mijn onderzoek uiteindelijk bijdragen aan het verzachten van de bijwerkingen van huidige behandelingen en de kans op genezing verhogen.