Maak kennis met

Nicole D. Bouvy

 

Naam:  Nicole D. Bouvy
Leeftijd:
50 jaar
Functie:
chirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum

Onderzoek 
Ontwikkelen van een betere behandeling voor patiënten die darmkanker hebben met uitzaaiingen naar de buikholte dmv een gel met daarin chemotherapie die langzaam wordt afgegeven in de vrije buikholte.
Want
Dikke-darm kanker is een van de meest voorkomende soorten van kanker in de wereld. Jaarlijks sterven in Nederland zo’n 5000 mensen aan darmkanker en worden er ongeveer 13000 mensen aan darmkanker geopereerd. Bij 5-10% van deze mensen geeft deze dikke-darm kanker uitzaaiingen naar de buikholte. Patiënten met deze uitzaaiingen hebben nauwelijks kans om te genezen als ze met chemotherapie of andere medicijnen worden behandeld. De zogenaamde HIPEC behandeling, waarbij de tumor zo veel mogelijk wordt weggehaald uit de buikholte en waarbij daarna de buikholte wordt gespoeld met chemotherapie is nu de standaard behadeling. Het succes van deze behandeling is zeer sterk afhankelijk van hoe goed alle tumoren verwijderd kunnen worden en of een patiënt uberhaupt deze zware behandeling kan ondergaan. De huidige behandeling is nog niet zo effectief en daarnaast ingrijpend zodat niet iedereen ervoor in aanmerking kan komen. Er is dus behoefte aan een verbetering van de huidige therapie.


Waar 
We gaan op drie locaties werken aan de optimalisatie van de behandeling van patienten met uitzaaiingen van darmkanker naar de vrije buikholte. In de Technische Universiteit Eindhoven wordt de gel ontwikkeld. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum zal de effectiviteit van de gel worden vastgesteld en in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zullen dan over hopelijk vier jaar de eerste patiënten behandeld kunnen worden met deze nieuwe gel.
Wat is jouw Fight? Hoe minder mensen hoeven te overlijden aan kanker, hoe beter. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat de behandeling die we samen met de patiënt vaststellen zo min mogelijk schade aan het lichaam geeft.
Het onderzoek: het ontwikkelen van een nieuwe gel die toegepast kan worden in de buikholte en daar door langzame afgifte van chemotherapie uitzaaiingen bestrijdt. In eerste instantie kijken we naar de effectiviteit bij darmkanker maar later hopen we deze gel ook verder te kunnen inzetten voor andere tumoren zoals bijvoorbeeld ook eierstokkanker.


Het geld gaat naar 
Het ontwikkelen van een gel ter behandeling van uitzaaiingen in de vrije buikholte.


Benefits patiënt 
Een minder invasieve en kortere operatie die hopelijk effectiever is dan de bestaande behandeling waarbij de buikholte gedurende 90 minuten met verwarmde chemotherapie gespoeld wordt nnadat de tumorcellen zoveel mogelijk zijn verwijdererd.


Energy
Teamwork; samen met mensen uit totaal verschillende invalshoeken een probleem aanpakken. Bij ons onderzoek is het heel leuk om te merken wat voor mogelijkheden het team van Professor Patricia Dankers in Eindhoven heeft om een voor de patiënt zo vriendelijk en effectief mogelijke behandeling voor buikholte uitzaaiingen te ontwikkelen. De samenwerking met Professor Ignace de Hingh, chirurg uit Eindhoven die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met de huidige HIPEC therapie maakt dat we onze nieuwe behandeling meteen kunnen toetsen aan de bestaande behandeling.


Dream 
De preventie en heel vroegtijdige opsporing van kanker zodat uiteindelijk veel mensen daar niet meer voor geopereerd hoeven te worden want iedere operatie kan ook complicaties veroorzaken op de korte of langere termijn. Bij de opsporing darmkanker gaan we met het bevolkingsonderzoek en nieuwe ontwikkelingen zoals het opsporen van darmkanker uit de uitademingslucht de goede kant op. Hoe eerder je een poliep in de darmen opspoort hoe minder groot de kans is dat zich daaruit darmkanker ontwikkelt.  Als er dan toch geopereerd moet worden kunnen we hopelijk met onze te ontwikkelen gel voorkomen dat de kanker weer terugkomt. Daarnaast hopen we mensen die uitgezaaide kanker in de vrije buikholte hebben een effectievere en minder ingrijpende behandeling met onze gel te kunnen geven.


Inspiration
“Less is more” Hoe minder invasief hoe beter. “Shared decision making” Samen met de patiënt bepalen wat de individuele voor en nadelen zijn om te kiezen voor een bepaalde behandeling.